Slider

ANALYSIS OF TECHNOLOGIES ANALYSIS OF WEAPONS ANALYSIS OF FLEETS ANALYSIS OF NAVAL BALANCE ANALYSIS OF WARSHIPS OF THE PAST ANALYSIS OF AIRCRAFT CARRIERS ANALYSIS OF SURFACE COMBATANTS ANALYSIS OF SUBMARINES AND MINI-SUBS ANALYSIS OF AMPHIBIOUS WARFARE SHIPS ANALYSIS OF COAST GUARD VESSELS NAVAL NEWS, BOOK REVIEWS, PHOTOS AND MORE!

Menu

Translate in your language!

Monday, 20 September 2021

BOOK REVIEW #9: Life on board Greek submarines of World War II (in Greek) / Η Ζωή στα Ελληνικά Υποβρύχια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Welcome to my ninth book review, Life on board Greek submarines of World War II (in Greek) by Christy Emilio Ioannidou / Η Ζωή στα Ελληνικά Υποβρύχια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου. The book is published in Greek, therefore the review is written for Greek-speaking readers.

Η Ζωή στα Ελληνικά Υποβρύχια
του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Το βιβλίο που παρουσιάζεται στη σελίδα μας ξεκινά με μια στιχομυθία μεταξύ ενός Δοκίμου και του Καθηγητή Ιστορίας Κασσιμάτη που λαμβάνει χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1926. Ο καθηγητής ερωτάται με τι μέσα θα πολεμήσουν έναν υπέρτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό. Ο καθηγητής τότε δείχνει από το παράθυρο την παμπάλαια άκατο της φρεγάτας ΕΛΛΑΣ και απαντάει λακωνικά και με περηφάνια «Με την άκατον!». Η ερώτηση του απλό Δόκιμου και η απάντηση του σεβαστού Καθηγητή σε ένα ερώτημα εξαιρετικά επίκαιρο, που ταλανίζει την Ελλάδα ανά τους αιώνες η οποία συναντά στο διάβα της ισχυρούς εχθρούς εχθροί που επιβουλεύονται την ακεραιότητα της χώρας μας, προϊδεάζει για το που εστιάζει το βιβλίο. Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο αυτό δεν μιλά για τις σελίδες δόξας που κατέγραψε στο ναυτικό αγώνα η Ελλάδα και που έχουν παρουσιαστεί σε πλειάδα βιβλίων και μέσων αλλά για την κατάσταση του υποβρύχιου Στόλου πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα πληρώματα τους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Εδώ δεν θα διαβάσετε για τον θρυλικό ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ και το ηρωικό τέλος των ΚΑΤΣΩΝΗ, ΠΡΩΤΕΑ και ΤΡΙΤΩΝΑ αλλά για το πώς έζησαν μέσα σε αυτά τα 50 μέλη του πληρώματος τους, τι έτρωγαν, πως κοιμόνταν, πως περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους, τις πατέντες που σκαρφίζονταν για να επιλύσουν την έλλειψη ανταλλακτικών, τα παιχνίδα της μοίρας, τις προσπάθειές τους, τα αστεία τους, τις αγωνίες τους και τις χαρές τους, μέσα από τις μαρτυρίες αυτών που τα στελέχωσαν.


Yποβρύχια στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας
Η Ελλάδα στην έναρξη του πολέμου διέθετε έξι υποβρύχια. Τα γαλλικής κατασκευής υποβρύχια ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1) και ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ-2), ναυπήγησης 1925-27, και τα γαλλικής κατασκευής ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3), ΝΗΡΕΥΣ (Υ-4), ΤΡΙΤΩΝ (Υ-5) και ΓΛΑΥΚΟΣ (Υ-6), ναυπήγησης 1926-29. Στην συνέχεια οι Βρετανοί θα παραχωρήσουν δύο ακόμα υποβρύχια. Τα ΜΑΤΡΟΖΟΣ (Υ-7), ιταλικής κατασκευής που αιχμαλωτίσθηκε και παραχωρήθηκε από την Βρετανία το 1942, και το ΠΙΠΙΝΟΣ (Υ-8), βρετανικής κατασκευής που επίσης παραχωρήθηκε από την Βρετανία, το 1943. Οι καταγραφές της εποχής ξεκαθαρίζουν πως τα υποβρύχια δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση παρουσιάζοντας περιορισμένο βάθος κατάδυσης, τεχνολογική υστέρηση, προβληματικοί μηχανισμοί και συστήματα, ελλείψεις σε ανταλλακτικά, χαμηλές επιδόσεις σκάφους και συστημάτων, κακή ποιότητα κατασκευής και παλαιότητα υλικού, χαμηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία και συχνή ανάγκη επισκευών. Σκάφη που τα οποία σε οποιοδήποτε άλλο Ναυτικό θα είχαν ήδη παροπλισθεί. Η Ελλάδα όμως δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Άνδρες απλοί, καθημερινοί και ποτισμένοι με αξίες και παραδόσεις τα κράτησαν σε ενεργεία και πολέμησαν με όλες τις δυνάμεις τους με αυτά χωρίς να λογαριάσουν να γυρίσουν ποτέ πίσω και να κιοτέψουν στην αδιαμφισβήτητη συντριπτική υπεροχή του εχθρού σε αριθμό πολεμικών και στην τεχνολογική ανωτερότητα του υλικού. Υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και την τιμή της στο ακέραιο υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Και έδωσαν τη ζωή τους για εμάς.

Πλήρωμα Υ/Β Κατσώνης

Η συγγραφέας
Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Η συγγραφέας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, είναι ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα και καλύπτει τακτικά μια ευρεία σειρά ιστορικών θεμάτων γύρω από τη ναυτιλία και το ναυτικό πόλεμο μέσω της σελίδας της perialos.blogspot.com. Όντας λάτρης της ναυτικής ιστορίας και της θάλασσας, ρίχνει μια φοβερά διεισδυτική ματιά στη ζωή των πληρωμάτων στα ελληνικά υποβρύχια στον Β' ΠΠ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις ελλείψεις και στο απαρχαιωμένο υλικό που είχαν στη διάθεσή τους τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους σε έναν εξαρχής άνισο αγώνα. Να σημειωθεί εδώ ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην καθυστερημένη δρομολόγηση παραγγελίας των απαραίτητων ανταλλακτικών με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου που ποτέ δεν έφθασαν. Στελέχη άξια, που βασίστηκαν στο σθένος και στο πνεύμα τους, που τίμησαν την ιστορία των προγόνων τους, με εφόδια την άριστη οργάνωση της Διοίκησης Υποβρυχίων και άρτια εκπαίδευση της Σχολής Υποβρυχίων. Τα πληρώματα αυτά, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ικανότητές τους, έδωσαν ζωή στους υποβρύχιους χαλύβδινους γίγαντες και έγιναν ένα με αυτό, έγιναν η ψυχή του.

Πλήρωμα ελληνικού υποβρυχίου κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ

Το βιβλίο της κ. Ιωαννίδου, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, διαβάζεται κυριολεκτικά.. μονορούφι! Εμπεριέχει επεξηγήσεις στην ορολογία, έχει χρονολογική σειρά της εξέλιξης του πολέμου και περιγράφει γλαφυρά ανθρώπινες στιγμές αγωνίας, χαράς και λύπης. Η συγγραφέας στοχεύει στην ρεαλιστική επίγνωση των αναγνωστών όχι μόνο των εξωτερικών συνθηκών του πολέμου αλλά και του εσωτερικού κόσμου των ανδρών τους. Και το πετυχαίνει θαυμάσια! Το βιβλίο είναι περίπου 200 σελίδες, είναι έκδοση της Historical Quest και αποτελεί πραγματικά φόρο τιμής σε αυτά τα παλληκάρια που μας έκαναν περήφανους και που τα ονόματα αυτών συχνά λησμονούμε. Σημειώνεται ότι συνοδεύεται από εξαιρετικές και σπάνιες φωτογραφίες. Εγγυώμαι ότι θα το απολαύσετε με το παραπάνω, όχι μόνο όσοι αγαπάτε τη ναυτική ιστορία, και θα αποτελέσει εξαιρετική προσθήκη στη βιβλιοθήκη σας! Μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ με κόστος λιγότερο από 12 ευρώ.

No comments:

Post a Comment